Mogelijk gemaakt door Blogger.

Steenoven Pizza | Eigen recept


Hi!


Vandaag deel ik met jullie een eigen recept voor steenoven pizza's. Mijn ouders hebben dit recept zelf ontwikkeld door veel recepten uit te proberen. Toen wij vroeger een keer op vakantie waren in Italië gingen mijn ouders zelfs aan de pizzabakkers daar vragen hoe zij hun pizza bodem zo mooi dun kregen. Het recept dat wij nu al jaren gebruiken ga ik met jullie delen! (het recept is genoeg voor ongeveer 7 pizza's)  Ben je benieuwd? Lees dan verder :)





Benodigdheden:
  • 600 ml lauwwarm water
  • 2 zakjes gist
  • scheut zonnebloemolie
  • 2 kg meel
  • zout
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 pakjes gezeefde tomaten (Passata di pomodoro, van Albert Heijn)
  • Italiaanse kruiden
  • 1 of 2 zakjes geraspte jonge kaas
  • Verder nog ingrediënten die je zelf graag op je pizza wilt doen

Voor het deeg:

Tegenwoordig gebruiken wij zelf een staande mixer met deeghaken, maar daarvoor kneedden wij het deeg zelf, dus als je geen staande mixer hebt kan je het ook prima met je handen doen!
Meng de 2 zakjes gist in het lauwwarme water. Vervolgens doe je deze mix samen met 1 kg meel, een scheut zonnebloemolie en een snufje zout in de mixer.  Laat het deeg kneden en zorg dat het een dikke brei wordt.


Vervolgens laat je het deeg in een grote kom met een vochtige theedoek eroverheen rijzen. Zoals je hieronder ziet. Meestal maken wij het deeg in de ochtend of middag zodat het lang de tijd heeft om te rijzen. Ik zou het minimaal 3 á 4 uur geven.


Voor de saus:

Snij een halve ui in zo klein mogelijke stukjes. Laat deze voor 2 á 3 minuten in een pan met al heet geworden olijfolie braden. Voeg hier 2 kleingesneden knoflookteentjes aan toe. (Of gebruik een knoflookpers) Dit roer je even door. Dan voeg je de 2 pakjes gezeefde tomaten toe. Ook  voeg je nu een snufje Italiaanse kruiden toe. Dit geheel breng je aan de kook. Vervolgens laat je dit ongeveer 15 minuten pruttelen op laag vuur ( of een lagere stand op je elektrische kookplaat).


De saus hoeft niet warm te zijn, dus je kunt het gerust laten afkoelen en dan een paar uur later gebruiken voor de pizza's. De hoeveelheid saus die je krijgt is meer dan genoeg voor 20 pizza's, als wij overhouden maken we er meestal pasta of lasagne van de volgende dag.

De pizza basis:

Je neemt ongeveer een hand vol deeg en dit kneed je even met meel. Vervolgengs vorm je door middel van een deegroller een platte ronde bodem. Zorg ervoor dat je genoeg meel gebruikt en ook af en toe het deeg omdraait zodat er genoeg meel zit aan de onderkant en deze niet vast blijft plakken aan het aanrecht.



Nu breng je de saus aan op het deeg. Daaroverheen strooi je de geraspte kaas. De pizza basis is nu af en ziet er ongeveer zo uit:


(Als je een veganistische eetstijl hebt kun je de geraspte kaas overslaan.)

Pizza ideeën:

Nu de basis af is kun je je pizza opmaken zoals je zelf wilt. Hieronder zal ik je een paar lekkere ideeën geven

Een pizza met ei!

Kerrie-garnaal (ook lekker als je deze pittig maakt)

Tomaat, mozzarella en pesto

Dit recept is voor steenoven pizza's en bij ons gaan ze ongeveer 3 minuten de steenoven in. Als je zelf geen steenoven hebt, dan kun je proberen de pizza's gaar te maken in een oven. Je moet dan wachten tot de bodem bruin en gaar is.

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan dit recept, of dat je het in ieder geval leuk vond om te lezen!

Geen opmerkingen